Great Deal! Get Instant $10 FREE in Account on First Order + 10% Cashback on Every Order Order Now

HIS 101-001N Final Exam Open Notes. 50 points (1 point for each question) Due by midnight on Wednesday May 2 by email ( XXXXXXXXXX) 1. The _________________ Empire fell in 476 C.E. due to Barbarian...

1 answer below »
HIS 101-001N Final Exam
Open Notes.
50 points (1 point for each question)
Due by midnight on Wednesday May 2 by email ( XXXXXXXXXX)
1. The _________________ Empire fell in 476 C.E. due to Ba
arian Invasions from groups like the Huns, Visigoths, and Ostrogoths. However, it was the ___________ who took over the te
itory of Gaul (modern France) and created a new Empire.
A. Eastern Roman/Franks
B. Byzantine/Lombards
C. Western Roman/Franks
D. Southern Roman/Lombards
2. An important moment in the history of the papacy came when Pope Zachary teamed up with Pippin III to overthrow the ____________ dynasty and install a new ruling family, the ____________, in power. The pope helped to make this overthrow legitimate by coming to place the crown on Pippin III’s head. Now the pope was seen as the kingmaker of Europe, increasing his power and prestige.
A. Carolingian/Merovingian
B. Merovingian/Carolingian
C. Julio-Claudian/Flavian
D. Flavian/Julio-Claudian
3. When Charlemagne was crowned king in the year 800 he chose to adopt a specific name to connect his power with the fallen Roman Empire.
A. Nero
B. Claudius
C. Caesa
D. Augustus
4. When the Carolingian Empire and the Islamic Caliphate collapsed at the same time, local families began to claim power for themselves. This process could be described as moving from _______________ to _______________.
A. Centralization/Fragmentation
B. Fragmentation/Centralization
C. Monarchy/Democracy
D. Democracy/Monarchy
5. ______________ are Christians who “live” martyrdom by denying themselves pleasure, such as constantly starving and wearing itchy clothes.
A. Priests
B. Bishops
C. Monks
D. Popes
Questions 6-13: High Points and Low Points of the Papacy
In the history of the papacy there are certain moments when the pope was more powerful than the kings of Europe, and there are moments when they were weaker. Co
ectly label the moments below as either “high points” (powerful) moments of the pope and “low points” (weak) moments for the pope.
6. Louis the Pious and the death of his cousin Bernard due to blinding
A. Powerful
B. Weak
7. Murder of Thomas Becket and penance of Henry II
A. Powerful
B. Weak
8. Avignon Papacy XXXXXXXXXX
A. Powerful
B. Weak
9. Reconquista-1063
A. Powerful
B. Weak
10. Cadaver Synod- 897
A. Powerful
B. Weak
11. First Crusade- 1095
A. Powerful
B. Weak
12. Great Schism XXXXXXXXXX
A. Powerful
B. Weak
13. Investiture Conflict- 1075
A. Powerful
B. Weak
14. ___________ describes the economic and social relationship that evolved after the fall of the Roman Empire. During this time period, powerful families built ____________ and hired _____________ as bodyguards and wa
iors.
A. Feudalism/Castles/Knights
B. Monarchy/Farms/Hoplites
C. Feudalism/Farms/Knights
D. Monarchy/Castles/Hoplites
15. Anti-Semitism is the discrimination of:
A. Christians
B. Muslims
C. Jews
D. Pagans
16. The origins of Anti-Semitism can be traced back to 380 CE when Rome adopted Christianity as its official religion.
TRUE
FALSE
17. In 1144 a monk wrote a false story about a boy named William of Norwich who he claimed was ritualistically murdered by Jews. This led to the massacre of thousands of Jews across Europe.
TRUE
FALSE
18. Christians only attacked Muslims during the First Crusade in 1095.
TRUE
FALSE
19. Jews were not blamed for the Black Death in 1346.
TRUE
FALSE
20. The __________ were a seafaring people who could be found raiding European villages and kingdoms from 790 to 955 CE. They spread fear wherever they went for their strange and
utal ways, such as the “blood eagle” and human sacrifices at funerals.
A. Pagans
B. Vandals
C. Vikings
D. Scots
21. Below is an example of ____________ Architecture:
A. Classical
B. Romanesque
C. Gothic
D. Lutheran
22. Below is an example of ____________ Architecture:
A. Pagan
B. Catholic
C. Gothic
D. Romanesque
23. St. Francis was seen as a holy figure because he miraculously received the scars of Christ, or:
A. Eucharist
B. Stigmata
C. Communion
D. Nirvana
24. The Albigensian Crusade or Cathar Crusade XXXXXXXXXXsaw the Church turn against:
A. Muslims
B. Jews
C. Pagans
D. Christians
25. The Fourth Lateran Council in 1215 stipulated that all ________ had to wear a badge or hat to signify their religion.
A. Jews
B. Arians
C. Zoroastrians
D. Muslims
26. The ___________ was a special court that put Christian heretics on trial and burned them alive if they were found guilty.
A. Judges
B. Martyrs
C. Saints
D. Inquisition
27. When _________ wrote a book about his time in China with the __________, it inspired other Europeans like Christopher Columbus to go seek the “treasures of the East.”
A. Augustus, Germans
B. Machiavelli, Catholics
C. Marco Polo, Mongols
D. Peter Abelard, Protestants
28. The ____________ was a te
ible disease that hit Europe in 1346 and killed up to 60% of the population in some places.
A. The White Death
B. The Black Death
C. The Slow Death
D. The Fast Death
29. ___________ was a young peasant girl who said that she spoke to God and was burned at the stake in 1431 after a heroic series of battles.
A. Mary of Flanders
B. Joan of Arc
C. Judith of Babel
D. Laura of the Eastwick
30. The _________ Empire defeated the Eastern Roman Empire in 1453, finally
inging the long reign of Rome to an end.
A. Visigoth
B. Ostrogoth
C. Ottoman
D. Seljuk
31. Protestants wanted to read the Bible:
A. In their own language (vernacular)
B. Only on Sunday
C. Only in Latin
D. Only if you are a trained and ordained minister
32. One of Martin Luther’s main complaints about the Catholic Church in his 95 Theses of 1517 was the sale of:
A. Church property
B. Souls
C. Prostitutes
D. Indulgences
33. The ___________ was an artistic movement among Christians in the 14th century that saw many artists draw inspiration from the Classical world of the Greeks and Romans.
A. Enlightenment
B. Renaissance
C. Awakening
D. Rapture
34. Today, some people want to replace Christopher Columbus Day with:
A. Indigenous People’s Day
B. Italian Day
C. Exploration Day
D. Discovery Day
35. The invention of __________ greatly aided the progress of the Protestant Reformation:
A. Guns
B. Printing Press
C. Gravity
D. Ink
36. ___________ changed his country’s religion from Catholicism to Protestantism all over a divorce.
A. Henry VI
B. Henry VII
C. Henry VIII
D. Henry X
37. This artwork is known as the_______________.
A. Dance of Death
B. Dance of Life
C. Rapture
D. Revelations
38. ______________ is the belief that bishops literally turn the
ead and wine into flesh and blood.
A. Eucharist
B. Transubstantiation
C. Black Magic
D. Communion
39. _____________ was a mystic priest who was charged with heresy by the Inquisition, but died before he could be convicted and burned.
A. Martin Luthe
B. Jan Hus
C. John Wycliffe
D. Meister Eckhart
Question 40: The School of Athens Short Response (10 points)
40. There are 2 Greek philosophers depicted in this painting, but we also talked about 2 Christian thinkers who read their works and were inspired by them. Write a one paragraph response that fully explains the meaning of this picture by describing the philosophies of all 4 thinkers. Response must be specific for full credit.
Answered Same Day May 02, 2020

Solution

Dr. Vidhya answered on May 03 2020
138 Votes
1. C
2. B
3. C
4. A
5. C
6. A
7. A
8. A
9. B
10. B
11. A
12. A
13. B
14. C
15. C
16. A
17. B
18. B
19. A
20. C
21. B
22. C
23. B
24. B
25. A
26. D
27. C
28. B
29. B
30. C
31. A
32. D
33. B
34. A
35. B
36. C
37. A
38. B
39. D
40. The painting is having two Greek...
SOLUTION.PDF

Answer To This Question Is Available To Download

Related Questions & Answers

More Questions »

Submit New Assignment

Copy and Paste Your Assignment Here